[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”52px”][vc_column_text]

Topic : De Afwerking van de vijver.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]Om nu een idee te krijgen over de afwerking hebben we besloten U hierover ook in te lichten.

 

De kunst van ons vak is namelijk om de folie of polyester te verbergen en om ervoor te zorgen dat alles zo natuurlijk mogelijk is.
U hoeft nog wel iets te weten en dat is dat afwerking ook zijn prijskaartje heeft, ziehier enkele nuttige tips !

 

1) Maak uw eerste trapje op een 20 cm diepte en begin vanaf hier uw maaskeien naar omhoog te leggen.
U bekomt dan een prachtige rand waarin allerlei dieren en ook de eitjes zich kunnen vestigen.
Vergeet niet uw stenen ongeveer 5 cm over uw rand te laten uitkomen. Giet er vervolgens kleine steentjes tussen.
Hierdoor zal men nooit de folie kunnen zien bv bij verdamping of zo. U kan dit ook met andere stenen doen !
Tussen uw gazon en deze grotere maaskeien, plaatst u Flachkorn. Dit zijn kleine steentjes waarover u kan rijden als u uw gazon maait.

 

2) Stel U heeft alleen een betonnen muur waarop U uw folie kan bevestigen ? Wel, dan kan U achter Mahonie vlechtwerk vragen, dit is een tropische houtsoort dat indien bevochtigd wordt zeer plooibaar is en daarna weer verhard ( steeds bij ons te verkrijgen !). Bevestig uw houten lat van ongeveer 10 cm breedte en 3 m lengte dan aan de muur met erachter de folie. Doe dit 5 cm boven de waterpas. Hierdoor zal bij
verdamping nooit de folie te zien zijn ! U bevestigd de lat met vijzen en pluggen in de muur.

 

3) Zoekt U misschien iets om als rand te gebruiken ? Wel, een treinbils, betonnen paaltjes (modern), terras, houtwerk of misschien turfblokken zijn misschien wel aan te raden. Al deze materialen en dus ook de turfblokken zijn bij ons te verkrijgen. Deze laatste staan zeer mooi bij een biologische vijver .
Het gras groeit bijna de vijver in, maar toch net niet ! Op deze turfblokken groeien kleine veenplantjes, zoals heide en vleesetende plantjes. Het is dus zeker een aanrader !

 

4) Om een natuurlijke begroeiing te hebben voorzien we een rand in de vorm van een bak op het 1 ste niveau met maaskeien . Deze vullen we met substraat tot de rand van de vijver. Hierin zetten we de plantenmandjes juist iets onder de substraat zodanig dat we deze niet meer zien. De plantjes die we hierin planten zullen beperkt blijven tot de mandjes, maar niemand die deze ziet ! Ze zullen nog steeds verplaatsbaar zijn door de substraat !

 

5) Bij het bouwen van een beek of riviertje kan U het beste één grote gleuf voorzien met daarlangs een kleintje.

 

6) Graaf een filter in de grond naast de vijver en plaats er een grote steen op. Op deze manier zal je vijverzicht er niet door ontnomen worden. Oase heeft ook polyesteren kappen voor zijn filters !

 

7) Indien je kleine kinderen hebt in de omgeving van de vijver, doe je er best aan je
vijver hoger te maken dan de grond. Bv door 10 cm hoger te werken met treinbilzen
of door met kleine platte stenen op elkaar te metselen. Ook een ijzeren betongrill
juist onder het waterpijl geplaatst kan nuttig zijn ! Gebruik steeds een vijveralarm,
dit is een drijvend toestel dat alarm slaat bij golven.

 

8) Om polyester een mooie afwerking te geven, snij je de zijkanten af met een slijpschijf.
Hierdoor zal de rand een professioneel uiterlijk geven.

 

9) Mooi om een stijle rand te bedekken is bamboe versneden tot halve u vormige stukjes van 60 cm lengte.
Deze plak je dan met fix all met de u-vormige kant vast aan de muur en de folie. Dit geeft een tropisch effect en is heel mooi !

 

10) Bankirei wordt minder gebruikt aan de vijver kanten om een houten rand te bekomen. Nu wordt er paraju gebruikt.
Deze houtsoort is sterker en beter geschikt om rechte kanten te bekomen. Zet eerst houten paaltjes, vervolgens slaag je er een plank tegen . Zorg dus dat de plaatjes waterpas staan en mooi de rand van je vijver volgen.
Vervolgens leg je er de rubber folie overheen en bevestig je een tweede plank aan de binnenzijde nadat de vijver tot -30 cm gevuld is met water. De derde plank kan je dan bovenop de twee andere plaasten.
Deze zal dus zeer sterk zijn door de bevestiging op de twee planken en het paaltje.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][/vc_column][/vc_row]