Hoe goed u ook voor uw vissen zorgt, vissen kunnen net als andere dieren en mensen van tijd tot tijd ziek worden. Probleem bij vissen is echter dat we de kwaal niet tijdig herkennen en pas iets gaan doen als het al te laat is.

Een groot probleem voor mensen is dat ze voor deze visziekte steeds een zondeblok zoeken.
Is het de verkoper van de waterplanten ? Is het de verkoper van de vissen ? Is het de reiger of andere vogels ? Of …
Ik kan je uit ondervinding het volgende meedelen :
Visziektes komen en gaan. Het kan inderdaad door vogels, kikkers, planten, salamanders, vissen en andere overgedragen worden. Het kan ook zijn dat het een zwakke vis betrefd die een kwetsuur of dergelijke heeft opgelopen.

Mocht je denken of bijna zeker weten dat het van nieuwe vissen afkomstig is omdat je deze er pas hebt bij gezet ?
Dan kan dat. Maar geef zeker niet te vlug de schuld aan de vis verkoper.
Ik zal je uitleggen waarom. Je hebt drie senario’s.

1) stel je visverkoper geeft je een zieke vis mee. De vis op zich ziet er gezond uit en kan ook immuun zijn voor de ziekte. Meestal aziatische of israelische ziekten. Jij zet deze vis bij jou vissen en al je eigen vissen uitgezonderd de nieuwe vis sterven. Jou vissen waren niet immuun.

2) Stel je visverkoper geeft jou een gezonde vis mee. Je eigen vissen lijken gezond maar zijn in feite immuun tegen een bacterie die in je vijver huist. Je hebt er bv een natuur vis in gezet uit de naburige beek en die heeft dit geintroduceerd.
Je voegt de nieuwe vis samen met de andere; je nieuwe vis sterft.

3) Een reiger,andere vogels,nieuwe planten, egels, …, nieuw water van de winkel met een nieuwe vis, wordt geintroduseerd in je vijver, gevolg alle vissen sterven, ook de nieuwe en de reeds bestaande vissen sterven.

Heeft dit de visverkoper gedaan ? Neen. De man of vrouw kan daar ook niets aan doen. Dit is de natuur !
Jij kan enkel goed kijken en observeren. Zie je dat er iets misloopt, reageer dan snel. Vraag steeds hulp van een dierenarts of vijvercenter specialist ! Doe zelf geen produkten in je vijver waarvan je de gevolgen niet kent !
Ik krijg dit laatste fenomeen meer en meer over de vloer, ze zeggen me : “de droogist of apotheer heeft mij iets mee gegeven meneer …. En al mijn vissen zijn nu dood ! ” Dit komt omdat je apotheker, droogist geen dierenarts is , domkop !

Kijk ook steeds of de vissen die je koopt in goede gezondheid zijn. En kijk hoe de verkopers te werk gaan.
Zetten ze zelf de vissen eerst in quarantaine ? Of verkopen ze direkt ?
Zelf moet je best ook een quarantaine bak voorzien. Tip : gebruik steeds een bak met water en met een eetlepel zout om je nieuwe vis te ontsmetten.

Gebruik geen methyleen blauw of zo voor te ontsmetten. Dit zou hetzelfde zijn als een stom snijwondje behandelen met een chemo kuur ???

Methyleen blauw gebruik je slecht als je zeker er van bent dat je een visziekte hebt, en nadat je dierenarts dit goedgekeurd heeft voor jouw geval.

Onderstaande overzicht helpt u de problemen te herkennen en te benoemen.

BeschrijvingOorzaak
Kleine witte stipjes op het lichaam.witte stip, parasieten of eencellige parasieten.
Watachtige witte groei op flanken, groene of bruine verkleuring.Schimmel
Vissen schuren langs grind, stenen of zijkant van de vijver, kleine bloedingen op lichaam en vinnen. Ondoorzichtige blauwachtige film op de huid.Protozan parasieten zoals costia, ...
Zweren, plekken, staart-, mond- en vinrot.Bacteriële infectie - extern.
Vissen happen naar lucht, overmatig slijm, samengeknepen vinnen met rode aderen, troebele ogen, openstaande schubben.Wormen, secundaire bacteriële infectie of teveel ammoniak in het water!
Rode bloedingen aan de vinbasis of rond de anus.Bacteriële septecemia - intern.
Harde gelei-achtige bulten over het hele lichaam.Virale gezwellen.
Regelmatig verspreide grote, ronde witte stippen.Carp Pox.
Gezwollen, uitpuilende ogen, openstaande schubben, problemen met drijfvermogen."Waterzucht", interne bacteriële aandoening/virusziekte
Zichtbare, uitstekende parasieten of wormen.Visluis, ankerworm, bloedzuigers of interne draadwormen.

Zoals hierboven reeds vermeld op de tekening zie je de meest voorkomende visziektes. Onderaan elk ziektebeeld kan je de produktnaam van Colombo vismedicatie terug vinden. Vraag ernaar bij je locale dierenarts of gespecialiseerd vijver centrum.
Er bestaan ook andere goede produkten zoals die van Velda. Wormex,Protex,enz.
Deze zijn ook uitsluitend bij de dierenarts of gespecialiseerd vijvercenterum te bekomen.

De harde midelen zoals antibiotica, methyleen blauw, malachiet groen enz, zijn uitsluitend door een gespecialiseerde dierenartsen toelaatbaar ! Geen enkele apotheek die zich hieraan mag wagen !
Maar al te vaak kom ik mensen tegen die dode vissen of planten hebben doordat een of andere pipo apotheek ze een anti-algen produktje of een vismedicatie heeft gegeven.
Maar ja, mensen willen niet luisteren. Ze lezen in een boekje dat het goed is en lopen dan ook al naar de apotheek. Natuurlijk vergeten ze te lezen hoeveel van dit goedje ze mogen gebruiken !

Je ziet vlug symptomen als gevolg van chemische vervuiling. Een voorbeeld : vis ,vooral windes, met gekromme staart, vis met rode pupillen, enz. Inderdaad enkel extreme vervuiling veroorzaakt vervorming van het vis lichaam in zo’n mate. Opgelet dus met het experimenteren.

Mijn advies : vraag raad en koop liever een duurder produkt dan het goedkoopste en vooral, lees de bijsluiter !

Het KHV virus !

Dit virus bestaat reeds enkele jaren en duikt op bij temperaturen tussen de 20 en 28 graden.
Soms ook een van de voorjaars ziektes genoemd.
Eigenlijk is het een term die men tegenwoordig gebruikt voor een onbekend fenomeen.
Er bestaat een soort virus, waarschijnlijk afkomstig vanuit israel, dat vrij snel alle vissen dood.
Je kan er zo goed als niets tegen doen. Het is zo een beetje zoals de ziekenhuis bacterie. Door het grote gebruik van antibiotica tijdens het kweekproces zijn nu verschillende virus stammen resistend geworden tegen deze antibiotica.
Het Koi Herpes virus dus ook.
Je ziet meestal na 11 dagen de symptomen, vissen komen lucht happen, sterven binnen zeer korte tijd, soms enkele seconden, je ziet het dus gebreuren; meestal eerst de groten dan de kleintjes. Liggen meestal stil en zonderen zich af !
Ik zou direkt denken aan kiewwormen of kiew anker wormen. Dus lernex of tric.. als middel gebruiken om deze wormen te doden. Echter zal dit dus niet helpen, want er zijn geen kiew wormen ! Het khv heeft namelijk de kiewen en nieren al aangetast. Men vermoed dat de verspreiding van het virus via het water gebeurt en zich in een vis vestigd en vermeerderd tot deze dood is. Hoe deze virusen het dode lichaam verlaten en het water weer opzoeken is nog niet geweten.

Het beste wat je kan doen is de dode vissen direct verwijderen, vissen die reeds scheef hangen of niet vinnig bewegen doden en verwijderen. Vervolgens je vijver water stillaan opwarmen tot 28 30 °graden (als dit gaat natuurlijk) omdat men dan heeft gemerkt dat het virus stopt met groeien. Echter ben je er dan nog niet vanaf ! Je zal zeker eens je vijver moeten ontsmetten met fmc of kalium.
Ik heb goed resultaat kunnen boeken door kalium te gebruiken. Kalium is zoals een atoombom vergeleken met fmc.
Het dood alle goede en slechte bacterien, overal ook in de filter. Je moet wel de helft of al het vijverwater daags nadien verversen, het is namelijk klinisch dood en zal beginnen te stinken. Je kan dit ook tegen gaan door waterstof peroxyde toe te voegen. Je kan tenslotte nog een antibiotica kuur volgen. Je weet maar nooit. Vraag dit aan je dierenarts.
Dit klinkt raar, maar dit alles geeft misschien resultaat en misschien ook niet. Dit khv virus is zeer agressief. Pas dus op met water van de ene vijver naar de andere te doen ! Bacterie enten raden wij dus nu ook af.
Belgie en nederland zijn al als besmet gebied verklaard. Dit wil niet zeggen dat iedereen dit al heeft. Het zijn echter vooral de siervissen die dit probleem hebben. Echter wil me ten koste vermijden dat deze ziekte ook in de consumptie viskweek terecht komt. Denk maar aan polen, romenie en bulgarije die konsumptie karper en snoek kweken ! Duidenden kilo’s worden wekelijks verhandeld naar onze landen voor de joodse gemeenschap en ook voor chinese en delicatessen zaken.
Zonder dat je het weet heb je er misschien al eens eentje van gegeten. ( quick en mac donalds burgers kunnen afrikaanse meerval bevatten. Smaakt zoals kabeljauw.)

Het is dus opletten geblazen.
Wij zijn daarom terug begonnen om onze eigen koi’s te kweken en groot te brengen.
Door ze in ons vertrouwde klimaat te laten kweken en groeien en dit in natuurlijke vijvers, geeft de vissen meer weerstand en een gezondere leefwereld. Wij zijn dit jaar gestart met 20.000 koi’s en hopen deze al tijdens dit jaar aan u gedeeltelijk aan te bieden. Een deel blijft voor de kweek natuurlijk. Wij hebben hiervoor gekozen voor taiwanese koi visjes uit onze quarantaine kweek.

Wilt u onze kweek putten eens komen bezoeken, dan kan dit op afspraak.

Meer inlichtingen : 016/40.44.23 of info@exos-locius.be