Jonas, de grootste vis van België !

vis4

Jazeker, op 15 november had men ons gevraagd de visvijvers van Neerijse genaamd “Het vissershof” af te laten en de vissen te recupereren. Men ging immers de vijvers uitbaggeren en de boorden verstevigen.
Men had ons gewaarschuwd voor een grote snoek. Nu ja, je kent de vissers hun verhalen hé.
Dit namen we dan maar licht op.
Toen we éénmaal met de net er in zaten, voelden we een stevige ruk.
Dit kon wel eens de fameuze snoek zijn waarover men sprak. We begonnen te twijfelen.
Uiteindelijk hadden we de eerste maal niets gevangen. Vreemd, want normaal zouden we toch ten minste één klein visje moeten hebben gezien. Nu ja, met volle moet beginnen we aan een tweede maal. Terug voelden we een stevige ruk.
Dit maal was er geen ontkomen aan. We zagen het water naar omhoog stuwen en we wisten het meteen aan de kracht waarmee de net werd tegen gehouden. We hadden hier te maken met een ongeloofelijke vis. Eerst dachten we aan een flink uit de kluit gewassen boerekarper van 20 tot 25 kg.
Maar uiteindelijk hadden we hem. Jonas, een mega grote zilverkarper.
Hij woog 41 kg en was 1.275 m lang. Ik zei direct tegen mijn vader, kom Jos laten we de televisie vragen.
Iedereen moet deze vis kunnen bewonderen !
Mijn vader vond het een schitterend idee. Maar wat gingen we nu aanvangen met zo’n grote vis in onze net ?
Deze kon daar toch niet urenlang blijven liggen ?
We besloten hem dan maar naar ons thuis te brengen en voorlopig in één van onze opslag tanks te bewaren.
Dit lukte zonder de vis te kwetsen. We hadden trouwens al ons professioneel materiaal meegebracht.
Terug aan de vijver, gingen we er een derde maal door met de net. Weer zagen we een grote turbulentie in het water.
Dit maal waren het er meer. Ook zo’n zilverkarpers ? Ook zo groot ?
Jazeker, die dag haalden we 11 van deze joekels uit het water. Nog nooit eerder was er in België zo’n partij grote vissen gevangen.
De locale televisie was na een uurtje van de partij. Zij vonden het een reportage waard en begonnen ons te filmen.
De 10 grote vissen die we na Jonas hadden gevangen, hadden we op de naburige vijver geplaatst. Deze vissen zijn immers te mooi om te laten serveren. Het zijn dan ook rasechte kweekvissen !

Wat Jonas betreft, ja deze konden we na het filmen natuurlijk niet in onze basin behouden. De basin was daarvoor te klein.
We besloten om samen met de uitbater van het vissershof in Neerijse, Mark, de vis weg te schenken aan de zoet water vissers van Oud-Heverlee. Deze aanvaarden het geschenk met plezier.
Waarom we deze vis Jonas genoemd hebben, ja dat is ook een verhaal op zich.
Jo – kwam van Jos Thomas, mijn vader. Nas kwam van de afkorting van de naam van de tweede sponsor van de Zoet water vissers.

Hoe zit het nu verder met deze vissen ?
Wel, de helft van de 10 grote vissen zitten terug in de gerenoveerde vijver. De andere vijf laten zitten nog steeds in hun huidige vijver. Hierdoor is hun leefruimte verdubbeld, wat hun groei en voedsel potentiel vergroot. Ook zullen ze hierdoor beter kunnen kweken. Vijf van deze vissen kunnen bevist worden zei Mark, maar hiervoor zal je toch een zeelijntje nodig hebben, hihihi…. . Iedereen die wil mag komen proberen in “Het vissershof in Neerijse”. Zalm -Forel en natuurvis vijvers te Neerijse vlakbij sint-joris weert. Tot nu toe is er nog niemand in geslaagd één van deze vissen te pakken. Denk je dat jij dit zou kunnen ? Probeer het en als het lukt, dan trakteren wij op een drankje in ’t Vissershof !

Eén ding staat vast, het zijn van nature uit planten eters, maar doordat we geen enkel klein visje aantroffen in de vijver en omdat we geen planten aantroffen, zijn we er van uit gegaan dat deze zijn opgegroeid door kleine visjes te eten. Een erg proteïne rijke voeding! Ziehier enkele foto’s : (ps let op het aantal nieuwsgierige mensen en het ijs in het water !)

De te waterlating van Jonas op de Zoete Waters van Oud-Heverlee !

vis3      vis2

Wij danken, “Het laatste Nieuws”, Rob televisie, de Zoet Water Vissers en het Vissershof voor hun sympathie en hulp om voor deze vissen te zorgen !
En natuurlijk de mensen van Exos-Locius !
Wil je zelf twee van deze joekels bekijken ? Dit kan, wij hebben namelijk een vijver gemaakt waarbij het water glashelder is. Deze is gelegen in gosselies in charleroi en is een bedrijfsvijver. Het bedrijf is car styling.
In deze vijver hebben we twee zo’n vissen zitten, echt de moeite om als natuurliefhebber of visser eens een kijkje te gaan nemen. Meer inlichtingen ? 016/40.44.23.