Omdat zwemvijvers nu eenmaal in zijn en we hierover veel vragen krijgen, hebben we voor u besloten om dieper in te gaan op de bouw van een zwemvijver.

1) Je kiest de plaats uit.
Kijk goed waar je zo’n zwemvijver plaatst. Persoonlijk zou ik deze in volle zon en dicht bij mijn terras plaatsen. Kijk goed naar de stand van de zon en de bomen in de buurt.

 

2) Vervolgens informeer je je in ons vijvercenter hoeveel een zwemvijver juist kost en welke materialen je hiervoor nodig hebt. Wij maken vrijblijvend een offerte voor u.
Hierdoor kan je je dimensies (afmetingen) bepalen volgens je budget.
Je zet vervolgens je vijver uit door behulp van paaltjes in het gazon te kloppen.
Zet deze paaltjes 20 cm verder uiteen dan je afmetingen. Dit om later beter te kunnen werken.

 

3) Je huurt een graafmaschientje of je vraagt het aan ons om te doen.
Wij beschikken over professioneel materieel.
Let op, als je het zelf doet of je neemt een pool,rus,…. of zo in dienst, besef dan goed dat indien er een ongeval gebeurt, jij aansprakelijk bent !!!!! Het eerste dat ze in het ziekenhuis zullen vragen is wat er gebeurt is en wij jullie zijn ! U zal opdraaien voor de kosten en boetes. Werk liever met officiele bouwvakkers of neem zelf het risico.
Reken ook eens uit hoeveel containers je nodig hebt voor het wegvoeren van de aarde.
Dit doe je door (lente*breedte*diepte)/8 te doen. Want dit zal je grootste kost zijn.
Een container moet je toch al gauw 250 tot 350 € voor nemen. Mocht je dus je aarde op je eigen terrein kwijt kunnen, dan bespaar je toch al gauw enkele duizende euros.
Je graaft alles tot een diepte van -1.85m uit.

 

4) Je laat een beton pomp komen en giet er vervolgens beton in 20 cm dik met bewapening van 2* 6 mm beton ijzeren netten.

 

5) De dag erna kan je al stepock beton blokken bestellen en plaatsen. Je neemt deze van minstens 19 cm breed. Dit is zoals lego blokjes plaatsen.
Je zet ze opeen met in elke tussenlaag een ijzeren baar van 6 mm horizontaal.
Zorg dat je tussen muur voor het moeras mooi is ingeweven.
Als je ongeveer 1 m hoog hebt geplaatst, moet je een ijzeren staaf van 10 mm dik vertikaal plaatsen om de meter. Zorg dat je deze met een chemische verankering in je betonplaat onderaan bevestigd. Je boort dus een gat van 11 mm en vult dit met chemische silicone waarin je vervolgens je baar insteekt. Voorzie ook alle doorvoeren ! Wij gebruiken buizen van 50 mm benor dubbel wandig. Zie ook dat je deze doorvoeren 10 cm uiteen plaatst en van de kanten en grond verwijdert. Voorzie ook gaten voor verlichting. Deze laatste zet je best op – 40 cm onder de waterspiegel en ongeveer 4 op één zijde. Want hiervoor heb je een transfo nodig en de kabels hiervan zijn slechts 7.5 m lang, dus je mag maximaal 15 m uiteen !
Je laat weer een beton pomp komen en vult de blokken tot aan de rand op.

 

6) Vervolgens plaats je een jacodur isolatie plaat op de muren en vloer. Ik neem hiervoor 2 cm jacodur plaat. Deze bevestig je met super simpson 7 silicone ! Bij ons verkrijgbaar.

 

7) Je laat de epdm folie opmeten door een professionele firma zoals die van ons ;o)
Hiervan krijgt u na enkele dagen een vrijblijvende offerte. Wij werken met 2 grote fabrikanten en kiezen voor u reeds de beste van de twee uit.
Na uw goedkeuring duurt het nog wel 3 weken voor deze folie in 3D zonder plooien geleverd kan worden. Maar ik verzeker u dat dit de moeite waard zal zijn !

 

8) Je plaast de folie en bevestigd de kanten met het metsen van een tegel of blauwe boordsteen. Je knipt de doorvoeren en lampen eruit en kit ze af.

 

9) De dag erna kit je de metsel voeg toe met simpson silicone of indien je deze niet ziet,dan laat je het zo.

 

10) Bestel nu de lava voor in de moeras zone. Vergis u niet.
Er zijn veel soorten lava steen beschikbaar. Maar gebruik enkel diegene die gewassen, gezeefd zijn en speciaal voorzien zijn met bacterien ! Deze kosten ongeveer 160 € ipv 60 € gewone lava. Het is niet nodig om verschillende soorten diktes te gebruiken. U kan hiervoor bij ons terecht.

 

11) Je plant 6 waterplantjes per m² in het moeras dat trouwens minstens 1/6 volume inneemt van het totale volume van je vijver. Dus is je zwemvijver 12 m³ dan moet je 2 m³ lava minstens hebben, meer is beter.

 

12) Installeer in je technische ruimte of in je moeras de pompen, skimmers, uv filters en i-tronics.
Let op met electriciteit ! Voorzie pompen van 12 volt. En vergeet niet dat je steeds je apparaten moet afzetten als je gaat zwemmen. Voorzie ook de verbinding naar je warmte pomp.

 

13) Installeer je warmtepomp op een goed verluchte plaats.

 

14) Vul de zwemvijver met liefts kraantjes water. Je begint met goed water dat een beetje chloor bevat. Bron en regenwater bevat teveel mineralen, goed voor vissen en planten, niet goed voor een zwemvijver. De bedoeling van een zwemvijver is juist om het water te demineraliseren. Hoe minder voeding voor de planten, hoe minder algen.
Let wel op vergeling van je waterplanten. Indien dit zich zou voordoen, dan moet je bijmesten. Gebruik hiervoor planten mestof van Velda. Ook bij ons te verkrijgen.

 

15) Vervolgens plaats je er de bacterie capsules van Oase in. Deze zorgen per capsule voor de toevoeging van 50 miljard bacterien. Na een uurtje kan je vervolgens je pompen in werking zetten. De uv lamp zet je pas na enkele weken op. De i-tronic trouwens pas als je last krijgt van draadalgen.

 

16) Geniet nu van je zwemvijver met een glaasje wijn :o)