Omdat zwemvijvers nu eenmaal in zijn en we hierover veel vragen krijgen, hebben we voor U besloten om dieper in te gaan op de bouw van een zwemvijver.

1) Je kiest een plaats uit.
Kijk goed waar je zo’n zwemvijver plaatst. Persoonlijk zou ik deze in volle zon en dicht bij mijn terras plaatsen. Kijk goed naar de stand van de zon en de bomen in de buurt. Want bomen zijn mooi, maar geven bladeren. 

 

2) Vervolgens informeer je je in ons vijver center hoeveel een zwemvijver juist kost en welke materialen je hiervoor nodig hebt. Wij maken vrijblijvend een offerte voor u met alle opties. 
Hierdoor kan je je dimensies (afmetingen) bepalen volgens je budget.
Je zet vervolgens je vijver uit door behulp van paaltjes in het gazon te kloppen.
Zet deze paaltjes 25 cm verder uiteen dan je afmetingen. Dit om later beter te kunnen werken. Je betonblokken zijn 20 cm dik. En je zou best toch een beetje extra ruimte voorzien. 

 

3) Je huurt een graaf maschiene of je vraagt het aan ons om te doen.
Wij beschikken over professioneel materieel. Kraan + Kniklader.
Let op, als je het zelf doet of je neemt een pool,rus,…. of zo in dienst, besef dan goed dat indien er een ongeval gebeurt, jij aansprakelijk bent !
Het eerste dat ze in het ziekenhuis zullen vragen is wat er gebeurt is en wie de uitvoerder is !
U zal opdraaien voor de kosten en boetes. Werk liever met officiële bouwvakkers of neem zelf het risico.
Reken ook eens uit hoeveel containers je nodig hebt voor het wegvoeren van de aarde.
Dit doe je door (lente*breedte*diepte)/8 te doen. Want dit zal je grootste kost zijn.
Een container moet je toch al gauw 450 € excl btw voor nemen. Mocht je dus je aarde op je eigen terrein kwijt kunnen, dan bespaar je toch al gauw enkele duizende euros.
Je graaft alles tot een diepte van -20 cm dieper uit dan de gewenste diepte.
Bv je wil een zwemvijver / zwembad van 1.4 m diep, wel dan graaf je tot -1.60m uit. 

 

4) Je laat een beton pomp komen en giet er vervolgens beton in 20 cm dik met bewapening van 2* 6 of 8 mm beton ijzeren netten. Deze netten moeten overlappen. 

 

5) De dag erna kan je al stepock beton blokken bestellen en plaatsen. Je neemt deze van minstens 19 cm breed.
Dit is zoals lego blokjes plaatsen.
Eerst zet je vier palen op elke hoek. Deze moeten mooi vertikaal staan en mooi uitgelijnd staan ! Want dit bepaald of je zwemvijver een rechthoek of parrallello gram wordt ;o) Steek hier voldoende tijd in. 
Regel : een hoek van 90 ° bekom je door de regel van 3,4 en 5. Stelling Pythagoras, weet je nog wel, die wiskunde die we allen niet nodig achte ?? 
Je meet 30 cm van de hoek op één lijn en duidt dit aan. 
Je meet 40 cm van de hoek op de andere lijn en duidt dit aan. 
Nu moet je tussen deze twee punten 50 cm meten. Dan zit je goed. 

Als je vier palen staan, check dan nog even de diagonalen ! Dit moet juist zijn tot op 0.5 cm ! Dus doe je best, en anders bel je me maar ;o) 
 
Je zet de stepock blokken op een met in elke tussenlaag een ijzeren baar van 6 mm horizontaal. Je bouw handel zal je daarin helpen ! Als jij ze de aantal m² meedeelt , dan zorgen zij dat het juiste materiaal tot bij jouw komt.
Zorg dat je tussen muur voor het moeras mooi is ingeweven en 1 laag lager komt dan de rest. Zo komt deze tussen muur op 1.20 m hoogte. 
Als je ongeveer 0.2 m hoog, één lagen hebt geplaatst, moet je een ijzeren staaf van 10 mm dik vertikaal plaatsen om de meter. Zorg dat je deze met een chemische verankering in je betonplaat onderaan bevestigd.
Je kan dit proces al tijdens het beton gieten zetten in je lopende beton, echter moet dan wel goed weten waar je stepock komt te staan, wij doen dit zo. Je kan dit aanduiden aan de zijkanten met een kleur spuitbus.  

Je boort dus een gat van 11 mm en vult dit met chemische silicone waarin je vervolgens je ijzeren baar in steekt.

Voorzie ook alle doorvoeren zoals inspuiters, verlichting en twee doorvoeren in het moeras voor de skimmer en drainage buis !
Wij verkopen op deze webshop de juiste door voeren, zie “zwemvijvers” categorie in de shop.
Zie ook dat je deze doorvoeren minstens 10 cm uiteen plaatst en van de kanten en grond verwijdert. Voorzie ook gaten voor verlichting. Deze laatste zet je best op – 40 cm onder de waterspiegel en ongeveer 4 op één zijde. Want hiervoor heb je een transfo nodig en de kabels hiervan zijn slechts 7.5 m lang, dus je mag maximaal 15 m uiteen !
Je laat weer een beton pomp komen en vult de blokken tot aan de rand op of je haalt droge beton en draait ter plekke de beton en giet deze met behulp van je kruiwagen in de muren. 

 

6) Vervolgens plaats je een jacodur isolatie plaat op de muren en vloer. Ik neem hiervoor 2 cm jacodur plaat. Deze bevestig je met super simpson 7 silicone of PUR schuim ! Bij ons verkrijgbaar.

7) Je laat de epdm folie vrijblijvend en gratis opmeten door een professionele firma zoals die van ons ;o)
Hiervan krijgt u na enkele dagen een vrijblijvende offerte.
Wij werken met 2 grote fabrikanten en kiezen voor u reeds de beste van de twee uit.
Na uw goedkeuring duurt het nog wel 3 weken voor deze folie in 3D zonder plooien geleverd kan worden. Maar ik verzeker u dat dit de moeite waard zal zijn !

U kan ook kiezen om niet te isoleren en de zwarte Ecolan folie te vervangen door gekleurde polyester. U kan deze polyester of nog betere Vinylester ook bij ons bekomen. Ook de uitleg om deze zelf te installeren natuurlijk ook. 

8) Je plaatst de folie, vult de zwemvijver gelijkdelijk en bevestigd de kanten door het metsen van een tegel of blauwe/granieten boordsteen. Je knipt de doorvoeren en lampen eruit. Installeert de doorvoer ringen , lampen en inspuiters en kit ze af.

 

9) De dag erna kit je de metsel voeg toe met simpson silicone of indien je deze niet ziet,dan laat je het zo.

 

10) Bestel nu de lava voor in de moeras zone. Vergis u niet.
Er zijn veel soorten lava steen beschikbaar. Maar gebruik enkel diegene die gewassen, gezeefd zijn en speciaal voorzien zijn met bacterien ! Deze kosten ongeveer 190 € ipv 60 € gewone lava. Het is niet nodig om verschillende soorten diktes te gebruiken. U kan hiervoor bij ons terecht.
Installeer de drainage buis en de skimmer aan de twee doorvoeren. 
Verbind vervolgens alle doorvoeren, inspuiters met Fitt-b active pvc flexiebele buizen naar één punt waar de techniek komt te staan. 
Nu is het ook tijd om de verlichting aan te sluiten en met je el draad naar de technische ruimte te komen. 

 

11) Je plant 6 waterplantjes per m² in het moeras dat trouwens minstens 1/6 volume inneemt van het totale volume van je vijver. Dus is je zwemvijver 12 m³ dan moet je 2 m³ lava minstens hebben, meer is beter.

 

12) Installeer in je technische ruimte of in je moeras de pompen (best 12 volt pompen of speck zwembad pompen +- 1000 euro , skimmer (85 euro) , uv filters ( tegen groen water +- 350 euro) en copper analyzer (tegen draadalgen aan de kant +- 350 euro), Optie : Drukfilter met AFM (behandeld glas dat voor drinkwater zorgt ! +- 800 euro)  , Optie :  eventueel een warmtepomp (opwarmen van het water. +- 3000 euro)

Let op met electriciteit ! Voorzie pompen van 12 volt of 230 v pompen minstens 2 m verwijderd van je badmet differentiel met 30 milli ampere. En vergeet niet dat je steeds je apparaten moet afzetten als je gaat zwemmen. Voorzie ook de verbinding naar je warmte pomp mocht je die niet nemen, je kan dan altijd achteraf nog van mening veranderen. En wees gerust, dat komt met de jaren ;o) 

 

13) Installeer je warmtepomp op een goed verluchte plaats minstens 50 cm verwijderd van struiken of muren. Een goede luchtcirculatie is van groot belang ! 

 

14) Vul de zwemvijver met kraantjes water. Je begint met goed water dat een beetje chloor bevat. Bron en regenwater bevat teveel mineralen, goed voor vissen en planten, niet goed voor een zwemvijver. De bedoeling van een zwemvijver is juist om het water te demineraliseren. Hoe minder voeding voor de planten, hoe minder algen.
Let wel op vergeling van je waterplanten. Indien dit zich zou voordoen, dan moet je bijmesten. Gebruik hiervoor planten mestof van Velda. Ook bij ons te verkrijgen.

 

15) Vervolgens plaats je er de bacterie capsules of gel bolletjes van Oase in. Deze zorgen per capsule voor de toevoeging van 50 miljard bacterien. Na een uurtje kan je vervolgens je pompen in werking zetten. De uv lamp zet je pas na enkele dagen op. De copper analyzer mag je pas opzetten als je last krijgt van draadalgen.

 

16) En voila ! Je zwemvijver is af !
Geniet nu maar van je zwemvijver met een glaasje wijn :o)