Het verschil tussen een vijver, koivijver, zwemvijver en zwembad.

Een vijver heeft als uitgangs basis een natuurlijk ogende vijver met vissen en planten.
Dit houdt dus in dat we een vijver maken met een moeras gedeelte en een vis gedeelte.
Er mogen drijvende plantjes in voorkomen en meestal liggen deze vijvers ¾ vol met waterplantjes. Filters kom je er soms tot weinig tegen. Verwarming wordt hier nooit op geplaatst. Deze vijver trekt dan ook veel vijver leven aan. Zoals libellen, kikkers, salamanders , enz….
Vijvers kan je maken met weinig geld tot zoveel je maar wil. Als je pvc 0.5 mm neemt samen met een partij plantjes, een pomp en visjes, kan je al een vijver realiseren vanaf 400 €.
Deze vijvers gaan meestal een 10 tot 25 jaar mee. Heel mooi dus voor de ecologische tuin !

 

Een koi-vijver is een vijver zonder of met zeer weinig plantjes en dus voornamelijk vissen.
De vijver wordt proper gehouden door voornamelijk kunstmatige biologische, uv, i-tronic en andere mechanische filters. Deze filter materialen zitten meestal gescheiden in een technische ruimte. De koi-vijver bevat ook een bottom drain, skimmers en kan een verwarmings element bevatten. Het uitzicht is dus voornamelijk een glasheldere vijver zonder planten en met mooie koi’s en andere zoet water vissen en reptielen. Ideaal voor stressbestendige vissen. Je zou in principe in deze vijvers ook kunnen zwemmen, echter kan deze vijver een te hoog ammoniak gehalte (pipi) niet aan en dit zou dus fataal worden voor de vissen. Deze vijvers worden voornamelijk in epdm rubber folie geplaatst en soms in polyester. Dit laatste is natuurlijk beter, maar is dan ook duurder.
Koi-vijvers zijn natuurlijk ook een beetje duurder dan vijvers. Je moet hiervoor toch al gauw een budget van 5000 € en meer hiervoor voorzien. Dit qua installatie, filter en vijvermateriaal.
Deze koi-vijvers gaan tussen de 10 en 30 jaar mee en staan mooi bij strakke woningen en of japanse of strakke tuinen. Zeker een aanrader voor wie van vissen houd.

 

Een zwemvijver is een vijver die meestal gemetst is en bovendien geïsoleerd is .
De zwemvijver bevat een natuurlijke filtering zonder chemicaliën en is dus op en top gezond !
Er is een evenwicht tussen planten, water en filter gedeelte. Een zwemvijver combineert zowel een natuurlijke filtering als een hoog technologische filtering via uv, i-tronic en andere filters. Meestal is er een verwarmings element in voorzien (bv een warmtepomp van Hekia lijkt op een airco).
Hier kunnen vissen en mensen samen in vertoeven. Let wel op ! Vissen kunnen slechts een temperatuursschommeling van 1 graad per dag aan. Verhoog je of verlaag je dit te snel dan kan dit fataal zijn. Deze vijvers worden zowel in epdm rubber folies van 1 mm geplaatst als ook in polyester. Een zwemvijver heb je al voor een 10.000 €.

Deze vijvers zijn momenteel heel populair in onze streken. Dit omdat we met onze zomers 2 tot 3 maanden kunnen zwemmen. De rest van het jaar zou je er dan toch kunnen van genieten omdat de vijver toch vissen en planten bevat. Deze vijvers zouden toch al gauw tussen de 20 en 35 jaar moeten mee gaan. Op sommige folies krijg je zelfs al 30 jaar garantie ! (Exos-locius, verdeelt Ecolan rubber met 30 jaar garantie !) Bij deze vijvers kan je je zwemperiode dus uitbreiden van begin april tot einde oktober met behulp van een warmtepomp. Je rubberfolie neem je best op maat in 3D. Dit zorgt ervoor dat je geen tot een minimaal aan plooien krijgt.

 

Een zwembad is een gemetste structuur met polyester, tegel of metaal structuur.
De filtratie gebeurt mechanisch en met chemicaliën. Verwarming is meestal voorzien.
Hier zitten dan ook nooit vissen in, enkel mensen. Dit is natuurlijk op en top luxe. Het vergt een klein onderhoud en toont ook steeds mooi en luxueus. Het prijskaartje is natuurlijk aangepast. Een zwembad in volle uitvoering met franse steen er rond kost al gauw een 30.000 tot 50.000 €.
Let op, hier stellen de verkopers u meestal een prijs voor van 10 tot 15.000 €, maar dit is zonder de grondwerken gerekend ! U moet zich dus steeds goed informeren in het totale prijskaartje !
Voor al wie dit niet goed ziet zitten, er bestaan ook nog goedkopere uitvoeringen in pvc en rubber die toch al redelijk goed zijn qua prijs/kwaliteit. Deze kan je vinden in elk tuincentra en deze beginnen vanaf een 1000€ tot 15.000 €.
Meestal zijn deze rond de 2500 € goed en gaan toch al drie jaar mee.
Echte gemetste zwembaden zijn toch solide structuren en gaan toch al gauw 25 tot 60 jaar mee indien ze goed gebouwd zijn. De goedkopere verdwijnen reeds na 1 of 2 jaar. Zwembaden en zwemvijvers geven een meerwaarde van 30.000 tot 95.000 € aan je woning na installatie en goede werking!

 

Daarom moeten wij regelmatig voor immobilienmakelaars zwemvijvers aanleggen.
Dus het is zeker een goede investering en je moet niet meer op reis want je kan nu in je tuin genieten !

Voor al deze ontwerpen kan je bij ons, Exos-Locius, terecht voor uitleg, installatie en renovatie !
Ons adres: berkenlaan 11 3050 Oud-Heverlee 016/40.44.23 0497/32.70.14