Vis voeding

Een veelgestelde vraag is : moet ik die vissen wel eten geven en hoeveel keer ?

In principe moet je ze niets geven. Geef je ze toch iets, dan doe je er best aan om elke dag rond hetzelfde uur ze eten te geven. Dan kan je ze na een poosje uit je handen laten eten. Zowel koi’s , goudvissen en andere.
Je mag ze zoveel geven als ze zelf kunnen opeten. Blijft er iets drijven, dan weet je dat je teveel gegeven hebt en dat je dus de resten moet verwijderen om verzuring tegen te gaan.

 

Een andere is dan : wat voor eten moet ik mijn vissen geven ?
Je hebt verschillende soorten. In principe mag je alle soorten voor alle vissen gebruiken. Uitsluitend steuren hebben speciale voeding nodig. Je geeft ze best een dalend voeder met veel vitaminen.

Ook zal je moeten kijken naar de grootte van de vissoort.
Een goudwinde is klein en zal dus niet dezelfde brokken kunnen opeten die de koi’s gebruiken.
Kijk dus bij je aankoop naar de korrel grootte.

Sommige mensen gebruiken die aquarium schilfers voor hun vijvervissen. Wel, dit mag en kan geen kwaad.
Alleen zal je je blauw betalen aan dit soort eten. Het is pure plankton en dient normaal voor koud en warm water aquarium dieren. Het is trouwens best moeilijk deze schilfers ver te gooien.

Heb hier enkele voeders op een rij gezet samen met de bijhorende vissoort.
a) Goudvis en winde voer.

Dit zijn korrels gemaakt van graansoorten en vermengd met vitamines.
Je kan ze bekomen in 0.3 mm 0.4 mm 0.5 mm 0.6 mm grootte.
Kijk ook naar de prijs. Hoe duurder, hoe meer vitamines. Probeer dus niet steeds de goedkoopste te kopen, want dan eten je vissen elke dag brood en water !

 

b) Steur voeder

Dit is een dalend voer met veel vitamines. Steuren zijn namelijk rivier vissen en hebben veel zuurstof, een beetje stroming en weinig planten nodig.
Ze raken namelijk snel verstrikt, waardoor ze in zuurstof gebrek komen. Ze kunnen hun kieuwen niet zo goed bewegen.

 

c) Schilfer van groene en rode blaadjes.

Plankton voor chiclieden, warm en koud watervissen . Vooral gebruikt in de aquarium wereld.
Goed voor baby vissen !

 

d) Koi en andere vissoorten voer.

In deze verzameling horen verschillende voeders thuis. Deze kunnen dienen voor koi’s, karpers, goudvissen , windes, en alle andere behalve steuren.

 

 1. Koi Natuurvoer.Dit zijn gedroogde zijderupsen die een mineralen dieet voor de vissen vormen. Het is misschien duurder in aankoop, maar de kwaliteit is de beste ! Zijderupsen bevatten veel vitamines en mineralen. Ook spirulinea is aanwezig.
  Deze stof onderhoud de rode kleur van je huisdier. Jazeker, de rode kleur van je goudvis,shubunkin,sarassa of koi kan vervagen en zelfs verdwijnen indien je deze niet onderhoud.
 2. Visvoer natuur of gammarus kreeftjes (zoet water kreeftjes).Dit zijn kleine gedroogde vliegjes en kreeftjes. Een ideaal menu voor alle vissen en zelf schildpadden. Niet duur in aanschaf en wordt veel vermengd met winde voer (zie a)
 3. MedicalDit is een visvoer dat geen medicatie bevat, maar wel veel vitamines B en C. Deze zorgen voor een vlug herstel en een versterking van het immuun systeem.Worden ook wel immuno actif voeders genoemd.
 4. Speciaal Koi korrel voer.Hieronder vindt je de Hikari, Phoenix en ander voeders. Ze bevatten granen en vitamines. Juist zoals alinea A.
  Kijk wel naar het aantal vitamines en naar de kostprijs. Want ook hier zijn meestal de goedkoopste niet de beste.
  Vergeet ook niet de datum te checken. Deze voeders blijven niet eeuwig goed! Op een droge niet belichte plaats kan het visvoer tot 8 maanden goed bijven ! Dus gewoon in een kast binnen in huis of in het tuinhuisje is goed.
 5. Phoenix groei XL en hikari excel !Jazeker, er bestaat een voeder dat je koi’s doet groeien to jumbo’s. Je moet ze dan elke dag voeren.
  Om Jumbo’s te bekomen moet het water van je vijver dan best iets warmer en stabieler zijn dan in ons klimaat.
  Oplossing is een serre of verwarming op je vijver.
  Phoenix XL voeder bevat geen groeihormoon, maar wel veel eiwitten. Het zal voor een gespierdere koi zorgen.
  Kijk naar bodybuilders.
 6. Saki-Hikari voederBen je een echte koi fanaat en ben je op zoek naar een voeder dat je koi vriend doet groeien en de kleur laat behouden ?
  Zoek dan niet langer en neem dan Saki-Hikari. Dit is een voeding die lijkt als actimel van danone. Het voeder bevat bacteriën die de etensresten in de vis gaat afbreken, darmflora verbeterd en vervolgens ook de uitwerpselen gaat afbreken. Hierdoor verminderd de pollutie in de vijver. Je koi krijgt met dit eten voldoende vitamienen en mineralen binnen.
  Wij raden dit voeder aan in combinatie met goedkopere voeders.