Als je wil kweken met koi’s, dan moet je eerst en vooral zijn vijanden uitschakelen in het proces. Dit doe je niet door ze te elimineren, maar door ze de toegang tot je vijver te verhinderen. Ziehier een foto van één van onze visvijvers. Merk op de foto de nylon draden die erover hangen. Dit om onze vriend de reiger het een beetje moeilijker te maken.

koi3
De nylon draden die we gebruiken zijn iets steviger dan de normale visnylon draden.
Anders zouden ze meteen kapot zijn mocht er een reiger tegenaan vliegen.
De zijkanten van de vijvers worden bovendien onkruidvrij en afgeschermd door een draad. Hierdoor kunnen er geen katten of ratten tot bij de vijver. Ijsvogeltjes zijn natuurlijk de slimmerikken. Zij kunnen overal door. Hiervoor hebben we een reiger en ijsvogel afweer systeem.
Het apparaat zal met warmte sensoren hun aanwezigheid opmerken en een waterstraal afvuren.
Dit zal de reiger en ijsvogels zeker en vast afschrikken !

Nu ja, genoeg over hun vijanden.
Koi’s moeten een vijver hebben met enkele ondiepe randen waar ze amper kunnen in zwemmen.
Je kan ook kunstmatige vijvers hebben met daarin kweekdraden.
In elk geval moet de koi een plaats hebben waar zij haar eieren kan plaatsen. Deze plaats wordt strategisch genomen. Dit wil zeggen de koi zal een plaats zoeken waar het water vlug opwarmt en waar andere vissen, waaronder de koi zelf, moeilijk bij kunnen.

Het kuit schieten gebeurt op een warme dag in Mei of April. Het water zou het minst 24 graden moeten zijn.
Hier in België is dat vrij moeilijk. Af en toe komt het wel eens voor en lukt de natuurlijke kweek.
Hoe doen wij het dan ? Wel, je hebt twee manieren. Enerzijdes kan je de vissen plaatsen in vrij ondiepe vijvers.
Deze warmen vlugger op. Je kan deze vijvers dan nog eens opwarmen tot 25 graden. Dan kan je er zeker van zijn dat ze kuit schieten.

Anderzijds kan je de koi’s binnen halen en in speciale vijvers plaatsen. Deze opwarmen en de vissen een hormoon mengsel toedienen. De kois zullen dan binnen de 24 u kuit schieten.

De temperatuur moet maar voor enkele dagen minstens 24 graden zijn. Daarna mag deze dalen. Het effect dat we hierdoor bekomen is dat de koi op natuurlijke manier bronstig worden. Of hoe je het ook mag noemen.

De meeste europese kwekers werken op deze manier. Wij echter niet. We hebben al genoeg aan de natuurlijke kuit en hoeven daarom onze produktie niet op te drijven.

Wil je dus zelf gaan experimenteren, dan raad ik je aan een ondiepe zone te creeren met veel plantjes en waar de koi nog juist kunnen zwemmen. In Mei moet je een verwarmtoestel dat je kan kopen bij de vijvercentra’s plaatsen voor enkele dagen.
Je laat de temperatuur eventjes oplopen tot 25 graden. Dit voor een tot twee dagen.
Als je kuit opmerkt, dan moet je deze beschermen tegen andere vissen. Ik stel voor dat je de kuit opneemt met een netje en in een andere vijver of moeras plaatst.

Let wel, je kan enkel kweken met koi’s indien ze groot en oud genoeg zijn.
Ze moeten minstens 30 cm zijn en een goede twee tot drie kilo zijn.
Bovendien moet je een vrouwtje en een mannetje hebben. Je kan dit echter moeilijk zien, maar als je goed kijkt, dan merk je tegen mei een verdikte buik bij de vrouwtjes.

De kuit zal na 24 u tot een visje evolueren. Daarna geef je het beste een speciaal baby voer.
Dit voer is poeder vormig. Leg ook wat keuken zout op de vijverbodem. Dit zorgt voor een natuurlijke ontsmetting van de vijver. De niet bevruchte eitjes gaan immers weg rotten. Deze schimmels kunnen vissen en eitjes aantasten. Men noemt dit ook wel eens de voorjaars schimmel. Dit omdat de meeste vissoorten in de maanden
januari en februari hun eitjes leggen.

Wil je meer te weten komen, dan nodig ik je vriendelijk uit voor een babel met onze leden.

Hieronder zie je bevoorbeeld enkele fotos van de kwekerij van Mag Noy.
Dit is een Israelisch bedrijf met wereldfaam. Merk de dosen op waarmee de koi verscheept worden.

koi4   koi5

 

Ernaast, enkele fotos van de streek in Japan waar de meeste kois vandaan komen.
Het Niigata gebergte.