oasewater  Oasewater2

boven: volledige gamma van Oase

col2  morenicol

boven: Columbo waterbehandelings producten

image010  image002image004  image006  image008

boven: Aquaticscience produkten gamma

Zoals je al zult gemerkt hebben, verkopen de vijvercenters graag allerlei produkten.
Maar zijn deze nu allemaal nodig ?
Ik ga me hierover niet uitspreken. Ik zal enkel vermelden wat ik er zelf van vind en waarvoor ik het gebruik.

Ik heb opgemerkt dat er een aantal merken op de markt zijn. Deze heb ik reeds bijna allemaal geprobeerd.
Natuurlijk komen er jaarlijks bij en zal ik dus regelmatig andere nog moeten uittesten.
In het algemeen moet ik zeggen dat je al deze produkten niet of nauwlijks nodig hebt.
Enkel als je iets aan de hand hebt, doe je er het beste aan om je te begeleiden door een vijverspecialist.
Bovendien kan ik je mededelen dat er twee soorten produkten bestaan.
Namelijk chemische en natuurlijk biologische produkten.
Als je de verpakking van het produkt naleest zal je snel merken of het gaat om chemische produkten.
Mijn advies : gebruik chemische nooit voor de vijver !
Ze moeten trouwens het ook altijd op hun verpakking vermelden.
Heb reeds vrienden gehad die sterfte hadden door chemische produkten, zelfs hun waterplanten vergeelden en stierven af ! (als gevolg van kopersulfaat)
Neen, als je iets gebruikt dan gebruik je natuurlijk biologische.
De biologische komen trouwens bijna allemaal uit dezelfde labo’s. Dit zijn universiteiten die een onderzoek doen op anarobe en andere bacteriën. Zelfs waterzuiverings stations gebruiken deze produkten op grote schaal.

Laten we nu eens al deze produkten eens van naderbij bekijken.

 

 1. Draad algen produkten.Soms als ik een barbeque geef of indien ik algen tussen mijn zuurstof planten heb dan zijn deze algen busters of bacterie preparaten welkom. Ze geven mijn zuurstof planten een steuntje in de rug.
 2. Hardheids graad plusDit is een gewenst produkt vooral in het voorjaar. Ik doe elk jaar een pakje in mijn vijver. Wil je meer weten over de hardheid, dan raad ik je aan om op deze site de rubriek over de chemische samenstelling van het water te bekijken.
  Dit produkt kan geen kwaad voor de vissen of voor de planten en kan dus niet direkt tot overmaat leiden.
 3. Ph plusDit produkt moet je enkel in je vijver toepassen indien een vijverspecialist je dit aanraad. Laat vooral je vijverwater eens testen. Opgelet : er bestaan ook chemische produkten die dit doen. Gebruik deze laatste alleen in nood !
  Meestal zal dit produkt een zwaar afkooksel bevatten van turf. Je kan dus turf of gerstenkorrels als vervangmiddel gebruiken.
  Let wel op de hoeveelheid die je gebruikt. Laat je informeren door een specialist.
 4. Kristal Helder en Starter BacteriënBij de bouw van een nieuwe vijver of bij het vervangen van een deel van het vijverwater en het uitkuisen van je filter, doe je er goed aan bacteriën toe te voegen. Je hebt bacteriën in twee vormen.a) droge bacteriën, dit zijn dode bacteriën die een volgende generatie bacterie eitjes in zich dragen.
  Een bacterie beschermt zich door een laagje kalk om zich heen te bouwen bij een tekort aan water.
  Waterzuiveringsstations gebruiken het schuim om opnieuw te enten. Het schuim bevat miljoenen bacteriën.
  Als je deze bacteriën uitstrooit, dan moet je minsten een paar dagen wachten voor de uitwerking.
  Dan zal een nieuwe generatie bacteriën je vijver behuizen. (Aanrader : Oase en Bacta-pur)b) Liquide bacteriën, deze zijn direkt actief en kunnen dus meteen aan het werk gaan.
  Let wel op de verpakkings datum, deze bacteriën gaan namelijk na een paar
  maanden dood. Zie dus dat je geen water koopt, maar een recente bacterie cultuur.
  (Aanrader : Oase,Bacta-pur en aquaticsience)
 5. Bio reguleerder.Dit is een werkzame biologische stof gemaakt uit gersten en koren korrels vermengd met turf. Het doet de ph dalen.
  Vraag dus eerst raad aan je specialist alvorens gebruik.
 6. ZuurstofJazeker, zuurstof kan je ook in korrelvorm bekomen. Deze korrels lossen dan gelijdelijk op en verbinden zich met waterstof atomen om zuurstof te verkrijgen.
  Je kan zeker eens in de zomer zo een dosis in je vijver plaatsen. Het zal het vijver leven en de vissen zeker goed doen.
  Vooral in een steur vijver is dit welkom.
  Je kent waarschijnlijk al de Bio Oxydator. Dit apparaat zal liquide waterstof toevoegen aan het water, wat op zijn beurt dan weer een chemische reactie teweeg brengt die zuurstof veroorzaakt. Dit is een uitstekend toestel, maar een beetje duur ten opzichte van de poeder vorm. Beide zijn even goed.
 7. Co2 plusEen goed produkt indien je waterplanten vergelen of het slecht doen. Co2 bevordert namelijk de plantengroei en hierdoor ook de zuurstof produktie in een vijver.
  Je kan dit voorkrijgen door een teveel aan zuurstof of stikstof in je vijver.
  Laat best je pomp maar door draaien, maar voeg een beetje co2 poeder toe.
 8. Slib minus of cocolieten krijt of Bacto start(r)Cocolieten krijt is gemaakt van zee schelpjes. Het is een kalk die de ph waarde in een vijver doet stijgen.
  Dit wordt door mezelf één maal in het voorjaar in de vijver geplaatst. Het zorgt voor een betere planten groei en een ph waarde verhoging van één tot twee graden. Het belangrijkste pluspunt van dit krijt is welliswaar zijn slib
  verminderende werking. Het zorgt er namelijk voor dat de slib bacteriën beter hun werk doen en dus het slib met ongeveer 5 cm doen verminderen.
  Een aanrader dus. cocolietenkrijt + bacterien = ons bactostart.
 9. Homeopatische produkten zoals immuno van Aquaticscience en van Velda Stressless.
  Beide produkten zijn gemaakt van planten extracten en zien eruit als water. Echter kan ik je wel zeggen dat ik er zelf positieve ervaringen mee heb. Zeker als je nieuwe vissen hebt aangekocht of als je in je vijver hebt gewerkt of water hebt ververst.
  Dan zie je meestal dat de vissen onrustig zijn. Voeg je echter een beetje van deze vloeistoffen toe dan merk je al vlug dat de rode bloedlijnen (stress symptoom bij vissen) al vlug verdwijnen. Dit geeft als voordeel dat ze geen spatadres krijgen, noch enige stress hebben en dat ze zich ook beter kunnen verweren tegen ziektes. Bestand delen zijn ondermeer Aloë Vera en ginko biloba planten extracten. Deze hebben hun nut ook al bij de mensen bewezen, dus waarom dan niet bij de dieren ?

 

Een tip : overdrijf niet met produkten, maar wees er ook niet afzijdig van. Af en toe zal je de natuur moeten helpen.
Een natuurlijke vijver kan communiceren met zijn omgeving en met de ondergrond. Het water kan kalk en mineralen uit de bodem halen indien nodig. Voor een folie of polyester vijver is dit niet mogelijk.
Kijk bovendien een beetje naar de prijs. Sommige zijn verschrikkelijk duur. Terwijl andere zeer goedkoop en kwalitatief goed zijn.

Opgepast, gebruik nooit produkten aangeboden door apothekers ! En gebruik zeker geen kopersulfaat !

Niet aan te raden zijn chemische produkten !

Meer inlichtingen : 016/40.44.23