Filters heb je in alle vormen en maten.

Welke je nu nodig hebt, hangt af van de grootte van je vijver en de hoeveelheid aanwezige vissen/dieren.
Een normale vijver met aangepaste hoeveelheid vissen en zuurstof planten
heeft geen enkele filter nodig.

Maar een vijver die het ganse jaar mooi en helder water moet bevatten zal toch een uv-lamp of I-tronic moeten hebben.
De uv-lamp zal het groene water belichten zoals een zonnebank.
Er wordt welliswaar te veel licht voorzien en dus verschroeit het bladgroen van de eencellige draadalgen.
Het groene water komt nog wel degelijk eruit, maar zal na een dag glashelder zijn. De planten resten zullen dan
gezonken zijn en zich op de bodem bevinden.
Hier vindt je enkele voorbeelden van uv-lampen. Opgelet, laat je niet vangen door de prijs, kijk liever naar de stevigheid, het aantal watt >9 en < 110 watt en de waterdichtheid !

Onze aanraders mocht u het overwegen zijn de Bitron type C van Oase en de koi-pro toestellen van superfish:

uv

Deze uv-lampen bevatten naast de lamp zelf een reinigend materiaal en twee magneten tegen kalk afzetting.
Goedgekeurd door de ECC is alleen de Bitron.
Opgelet : uitsluitend naast de vijver plaatsen in een droge omgeving. Ze zijn slechts spatwaterdicht !

De I-Tronic daarentegen is pas vanaf vorig jaar beschikbaar en is een revolutie op algen bestrijding. Dit apparaat zal door mineralisatie en electrolyse de structuur van een waterstof atoom wijzigen. Het water zal minder geschikt zijn voor planten, maar juist beter voor vissen.
Hierdoor zullen de kleinste plantjes hier last van ondervinden. Daarom heeft het apparaat ook twee standen. Een boost en een normale stand. Het voordeel dat dit apparaat heeft ten opzichte van een uv-lamp is dat het geen bacterien dood en dat het niet werkt binnen de grootte van het apparaat, maar dat het ook de algen in de vijver beinvloed. Je kan dus de draadalgen op je rotspartij of waterval zien verdwijnen ! Ik heb er alvast eentje gekocht en ben er tevreden van. Natuurlijk zullen de afgestorven planten deeltjes in de vijver blijven rondzweven. Hiervoor heb je dus een filter nodig om deze te verwerken. Opgelet, er is een klein nadeel aan de i-tronic. Als je het te lang op boost plaatst zal het slakken bestand verdwijnen. Voor sommige klinkt dit goed voor andere dan weer niet.
De i-tronic is gebaseerd op koper ionisatie. Slakken kunnen niet tegen koper. Koper is een natuurlijk mineraal dat ook in ons drink water zit. Het is dus niet schadelijk voor mens, dier of planten, uitgezonderd de slakken en draad algen.

Wil je nu die zwevende afgestorven deeltjes ook verwijderen, dan heb je een filter nodig.
Die zwevende deeltjes kunnen op langdurige tijdspanne een teveel aan ammoniak veroorzaken en dus een vergiftiging bij vissen teweeg brengen. Kuis je echter je vijver elk jaar, dan hoeft dit niet. Vergeet echter niet dat u bij een volledige kuis beurt ook al uw bacteriën verwijderd. U begint dan telkens vanaf het begin en u zal waarschijnlijk vlug overstappen naar een andere techniek.

Laten we eens beginnen met de verschillende soorten filters.

GRAVITY FILTER
INGRAAF FILTER
ONDERWATER FILTER
POMP GEVOERD FILTER

En er bestaat ook nog een ammoniak filter van Febi !
Deze laatste is handig en wordt als optie bij een normale filter geplaatst. Het is een filter die alle chemische en
dus ook ammoniak stoffen uit de vijver verwijdert. Je kan hem het beste gebruiken voor een koi of voor een waterzuiveringsstation. Deze filter heb ik zelf al eens uitgetest en is uitstekend als bijkomende anti-chemische filtering!
Heb een glas metyleen blauw in mijn vijver gedaan en na 1 uur had ik via deze filter het blauw al gescheiden
van het vijverwater !

 

Nieuw van dit jaar is ook de zwavel filter.
Deze filter is eigenlijk geen filter. Hij zuivert niet. Neen, de filter wordt voor de eigenlijke filter geïnstalleerd.
Hij bevat zwavel korrels. Deze worden dus met inkomend water bevloeid en zullen dus geleidelijk oplossen.
De vrijgekomen zwavel komt mee in de vijver terecht.
Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat deze micro zwavel deeltjes voeding is voor een speciaal soort bacterien.
Nl. nitraat verwerkende bacterien. Deze zullen dus meer gaan voorkomen in uw vijver dan dat ze normaal zouden voorkomen in een gezonde vijver.
Voordeel is dat deze bacterien nitriet omzetten naar nitraat. Nitraat wordt gebruikt als voedingsstof voor planten om samen met stikstof zuurstof aan te maken.
Bovendien bindt de zwavel zich met ammoniak om er direct fosfaat en stikstof van te maken. Stikstof is onschadelijk en zelfs wenselijk voor de plantengroei. Fosfaat is verder onschadelijk en wordt door planten ook gebruikt als voedingsbron. Dus uiteindelijk heb je een slecht produkt nl ammoniak (pis vd vissen) omgezet in twee onschadelijke produkten !

Ozon filters daarentegen gaan ozon gas produceren en introduceren in het vijverwater. Hierdoor werkt deze filter ook op dezelfde manier als de I-tronic, maar er is een addertje onder het gras bij dit apparaat. Mocht u het niet juist hebben afgesteld, dan kan een overdosis fataal zijn voor je vissen. Dit apparaat moet dus door professionele mensen verkocht en geïnstalleerd worden, maar werk prima indien het regelmatig wordt nagekeken door dezelfde professionele mensen.
Ok, genoeg reclame gemaakt. Laten we nu de filters eens anders bekijken.

De professionele filters.

filter1Hiernaast ziet u een drie kamer filter met ingebouwde vortex. Een vortex is een ronde filterkamer die onderaan een afvoer heeft. Het water wordt er ingespoten langs de zijkant en maakt een cylindervormige beweging.
Deze beweging zorgt ervoor dat zwaardere deeltjes naar de bodem zakken en dus reeds gescheiden worden van het gewone water.
Deze filters zijn 100% werkzaam, maar de prijs is meestal ook naar de hand van de kwaliteit. Je moet zo ongeveer een prijs voorzien van +-500 € voor de aanschaf van zo’n filter. (vermelde prijzen zijn indicatief en niet bindend).
Het is wel degelijk zijn prijs waard, maar voor de gewone vijverliefhebber meestal een dure optie. Voor Koi liefhebbers is dit natuurlijk een must.

Je kan deze filters op twee manieren plaatsen. De eerste manier bestaat erin om de filter hoger dan je vijver te plaatsen.
De pomp zal dan het water vanuit de vijver opduwen en in de filter spuiten. Het water zal automatisch het lagere punt opzoeken en dus de uitgang bereiken. (pomp gevoerd filteren)

Een tweede manier bestaat erin om de filter in te graven op de zelfde hoogte als je vijverwater. Hierbij zal de pomp achter de filter geplaatst worden en dus het vijverwater aanzuigen via de filter. De pomp is meestal opgesteld in een droogopstelling in dit geval. Men noemt deze opstelling veelal een gravitie filter opstelling.

filter2

Dit is een vierkamer filter van hetzelfde type. Zoals je ziet kan deze filter geinstalleerd worden in een terras of iets dergelijks.
Belangrijkste voordelen:

  • Bevat een vortex kamer die zware materialen scheidt.
  • Bevat een biologische en mechanische filtering.
  • Voor vijvers tot 50.000 liter.
  • Weinig onderhoud aan !

De allerlaatste soort van filter is het klaverblad van nitritech.

filter3Bestaande uit 1 filter met 3 cilindervormige ruimtes.
1 ruimte is de vortex kamer, de twee andere bevatten filter elementen.
Het voordeel van deze filter is dat het als gravity of als gewone filter kan gebruikt worden. Alle uit en ingangen bevinden
zich ook steeds langs 1 kant wat het nog gemakkelijker maakt om te installeren.
Een ander plus punt is dat deze filter geen extra buis verbindingen nodig heeft tussen de verschillende elementen.
Het is dan ook volgens ons de beste op de markt, maar daarvoor nog niet de goedkoopste. De prijs valt best wel mee als je kijkt t.o.v. andere professionele filters. Bij deze vergelijking zal de prijs ergens tussen de 700 € incl. btw liggen.
(vermelde prijzen zijn indicatief en niet bindend)
Voor de gewone vijver liefhebber zal deze filter te duur zijn en raden wij dan ook de gewone tonnetjes aan met uv lamp.
(ingraaf filter) Deze zullen rond de 250 € liggen. Of nog beter een moeras filter, welke in aankoop slechts +-250 € kost
wel te verstaan zonder de materialen erin. (vermelde prijzen zijn indicatief en niet bindend)

 

Onderwater filters zijn af te raden. Ze bevatten uitsluitend vuil. Bacteriën hebben nl zuurstof nodig om vuil om te zetten in planten voeding. Deze zuurstof bevindt zich te weinig in het water. Bovendien is het onpraktisch en vervuil je steeds je vijver als je de filter eruit haalt.

swamp

filtermaterialen

 

De revolution filter of zeef filters.

Deze soort van filter werkt goed indien het water reeds één maal gefilterd is geworden en het grootste vuil eruit gehaald is geweest. Het principe is simpel. Water loopt over een zeef met vlijmscherpe messjes. Deze messjes staan op 3 micon van elkaar en enkel water kan erdoor. Grotere vuil deeltjes blijven steken en vallen naar beneden in een hoekje.
Dat vuil kan je daarna gemakkelijk wegspoelen. Nadeel : is vervaardigd in inox wat goed is , maar duur in aanschaf.
Dus goed voor koi liefhebbers die hun filter willen versterken, maar niet geschikt voor de gewone vijverliefhebber.
Indien er geen voorfilter voor deze filter wordt geplaatst, dan is het een nachtmerrie. Maar als je het als tussen filter plaasts, dan heb je gegarandeerd mooi helder water.

filter4Nieuwe Oase bitron filters met automatisch draaiende micron zeef !

 

Beadmaster en zand filters.

Zandfilters bestaan reeds enkele jaren in de zwembad sector. Ook in de vijver sector breekt deze door.
De werking is eenvoudig en doeltreffend voor vuildeeltjes maar niet voor algen te bestrijden. Water wordt door een drukvat geduwd met daarin een laag zand. Het vuil blijft steken in het zand.

Het goede aan deze filters is dat je ze hierna gemakkelijk kan kuisen. Je hoeft enkel het water in de omgekeerde volgorde te laten lopen.
Hierdoor wordt het vuil werggespoeld. Dit systeem heeft zijn degelijkheid reeds jaren bewezen. En wordt voorzien van een kranen systeem om het spoelen te vergemakkelijken. Ook een drukmeter wordt voorzien.
De kostprijs varieert rond de 550 € incl btw. (vermelde prijzen zijn indicatief en niet bindend)

Beadmaster filters zijn van principe hetzelfde. Het enige verschil zit hem in de zandlaag. Deze is namelijk vervangen door beads = kleine plastiek korrels met een groot oppervlak.
De bedoeling is dat er een beetje vuil door mag en dat de bacterien hier lekker kunnen eten van het vuil dat blijft steken. Hierdoor wordt het vuil op een biologische manier verwerkt.
Deze filters moeten dan ook minder gespoeld worden dan een zandfilter. Als ze gespoeld worden dan wordt bovendien een luchtblazer met verwarming gebruikt om de beads van elkaar los te krijgen. De spoeling zal beter en vlugger gebeuren.

Besluit ivm met deze laatste filter : Beadmasters zijn beter voor het vijvermilieu en gemakklijke te kuisen.
Juist zijn deze filters iets duurder in aanschaf , maar er zit dan ook een luchtblazer erbij.

 

Moerasfilters.

Deze filters zijn zelf te maken. Je moet een moeras zone creeren en hierin een drainage buis voorzien waarop je een pomp op aansluit. Deze filters zijn eenvoudig en werken perfekt. Je moet er wel plantjes in planten, anders zal deze met de tijd verzadigd raken. De plantjes zullen de vuildeeltjes gebruiken om te groeien.
Dit principe is gebaseerd op de rietvelden bij waterzuiverings stations.
Je kan deze soort van filter ook gaan kombineren met de vorige andere soorten.
Wij gebruiken dit systeem heel veel en dit voor zwem en koi vijvers. Meestal in kombinatie met een zeoliet zandfilter, uv en i-tronic.

 

Besluit :

koop iets naar grootte voor jou vijver en laat je informeren.
Een koi vijver heeft welliswaar een iets zwaardere filter nodig. Bespaar hierop niet te veel, want het zou je misschien wel eens duur te staan komen. Wordt aangeraden bij de bouw van een nieuwe vijver omdat het dan gemakkelijk te installeren is en zorgt voor een beter resultaat en voldoening + minder onderhoud !

Ps : dit wil niet zeggen dat je niet zonder filter kunt werken. ;o)