[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”52px”][vc_column_text]

Gewone steur.

De gewone steur heeft een lange snuit, de baarddraden zijn dichter bij de bek dan bij het puntje van de snuit ingeplant. De onderlip is gespleten. De eerste straal van buikvinnen is versterkt. Op de rug zitten 9 tot 13 schildjes, aan de zijkanten 24 tot 44 en op de buik 9 tot 11.

Steuren kwamen oorspronkelijk in het hele Europese kustgebied en voor de kust van Noord-Amerika voor. Tegenwoordig worden ze nog maar zelden in West-Europa gevangen.

De gewone steur is één van de grootste van de familie. Hij groeit betrekkelijk snel, 10 jaar oude vissen zijn al 1,5 meter lang.
De mannetjes worden geslachtsrijp wanneer ze 3-6 jaar oud zijn en de vrouwtjes wanneer ze 4-7 jaar oud zijn.

De steur is een zeer vruchtbare vis : per keer worden er 1 tot 2 miljoen eitjes gelegd.Daarom wordt ook van deze vis de kaviaar genomen.

Je hebt verschillende soorten van steuren:

De siberische steur :

is de meest voorkomende steur in de handel. Deze kan max 2,5 m groot worden in onze streken. In grote meren en in rivieren zelfs tot 4 m ! Tegenwoordig kan je er kopen van rond de 15 kg !
Deze steur is zwart van kleur en heeft een spitse snuit. Deze wordt het meest verkocht, maar is ondanks zijn zwarte kleur niet geliefd.

De Albino steur :

is een witte steur met rode ogen. Deze wordt max 40 cm lang.
Ze zijn dan ook heel zeldzaam en vrij duur. Heeft een spitse snuit. Deze steur krijgt rode kaviaar, de tweede duurste van zijn soort ! Worden vooral gekweekt voor de siervis verkoop. Zijn zeer gewild wat hun prijs duur maakt.

De guld statti of diamant steur :

deze steur lijk op de siberische maar heeft een ronde snuit en twee dikke witte zijlijnen. De vinnen zijn meestal zwart. Ze zijn zeer gewild in de siervisteelt. Ook voor de kaviaar kom je deze vis tegen in kwekerijen.
Deze vissen worden gemiddeld 2 tot 3 m en tot 15 kg zwaar.

De Stelata :

deze steur lijkt als twee druppels water op de siberische steur, maar verschilt zich door twee witte fijne lijnen aan de bijde zijden.

De Lepel steur :

Bijna niet in de handel te verkrijgen. Deze steur staat op de lijst van beschermde vissoorten. Het is een zwarte steur met een lepelvormige snuit. Je kan hem bij ons misschien tegenkomen.

De beluga :

gekend om zijn kaviaar, is de grootste zoetwater vis op aarde ! Maximale lengte is 9 m lang. Komt alleen voor in grote meren in rusland. Je kan deze misschien bij ons tegenkomen. Ze zijn duur en zeker hun kaviaar. De duurste van zijn soort ! Waarom ? Omdat in tegenstelling tot alle andere steuren, de beluga een vleeseter is en omdat het 17 jaar duurt eer deze voldoende groot geworden is om kaviaar ervan te hebben. De andere steuren eten slakken, visvoer, granen, planten en klein zoetwater larven. Beluga’s eten zoals meervallen andere vissen op. Ze hebben dus ook geen twee tandplaten zoals de andere steuren. Wel een mond zoals een meerval. Ze slikken hun prooi levend binnen.

Nieuw : momenteel duiken er ook al kweek soorten op. Dit zijn bv. kruisingen tussen een diamand en een albino steur. Deze lijken op gulden statti’s maar dan met meer wit. Goedkoper dan albino’s en minder gevoelig voor reigers ;o)

Of de steur nu familie van de haai is of niet is gekend.
De steur is inderdaad familie. De gelijkenis is trouwens groot. Mond onderaan, lichaamsbouw dezelfde. Enkel verschil is dat de steur in het brak en zoet water overleefd en de haaien enkel brak en zout. Uitzondering van de stierhaai die ook wel eens een rivier kan binnen zwemmen. (deze is trouwens tropisch en zal je bij ons dus niet direct tegen komen).
Steuren zijn riviervissen, dwz dat ze veel stroming , weinig planten en veel zuurstof moeten hebben. Wil je ze dus in je vijver dan moet je dit voorzien ! Zet er dus zeker een luchtkompressor op en geen aquarium luchtpompje !
Hetzelfde als voor forellen.

Het verschil met gewone vissen is dat je steuren ook door de winter moet voederen.
Ze bewegen steeds en verbruiken dus energie.
Achteruit zwemmen kunnen ze niet. Hun kieuwen staan ook open en kunnen nooit volledig gesloten worden zoals bij een goudvis. Hierdoor kunnen ze dus als ze verstrikt raken, verdrinken. Het is hetzelfde als een slecht werkende hartklep.

Meer inlichtingen betreffende steuren kan je van ons bekomen : 016/40.44.23 of info@exos-locius.be

Het Exos-Locius Team. Berkenlaan 11, 3050 Oud-Heverlee 0497/32.70.14[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][/vc_column][/vc_row]